Bitcoin'in Kısaltması: BTC mi XBT mi?

"BTC" Bitcoin'in ilk günlerinden beri kullanılan, "XBT" ise daha sonra kullanımına başlanan ve Bitcoin'in uluslararası bir para birimi olarak artan meşruiyetini yansıtan yeni bir kısaltmasıdır.

admin
admin admin
  • 22.06.2023 13:56
  • 0 dakika
  • 162 görüntülenme
  • 0 yorum
Bitcoin'in Kısaltması: BTC mi XBT mi?

Bitcoin merkezi olmayan bir yapıya sahip olduğundan, hangi ifade şeklinin kullanılması gerektiğini dikte edecek bir standart veya yönetim organı bulunmamaktadır. Bununla birlikte, "BTC" Bitcoin'in ilk günlerinden beri kullanılan, "XBT" ise daha sonra kullanımına başlanan ve Bitcoin'in uluslararası bir para birimi olarak artan meşruiyetini yansıtan yeni bir kısaltmasıdır.


"XBT" kısaltması, uluslararası kabul görmüş para birimlerinin bir listesini tutan Uluslararası Standartlar Organizasyonu'ndan (ISO) gelir.




ISO 4217 sertifikasına göre ilk iki harf ülke kodunu içermeli ve son harf para biriminin ilk harfi olmalıdır. Bu nedenle ABD doları, USD (Amerika Birleşik Devletleri Doları) kısaltmasından oluşur.


Standart, bir para birimi belirli bir ülkeyle ilişkili değilse bir "X", dolayısıyla "XBT" şeklinde başlanması gerektiğini belirtir. Bunun bir başka örneği de, Altın'ın kısaltması olan "XAU"dur.


Para birimi kodu XBT, en azından şu anda bu tür kodlara bağlı olan kuruluşlar arasında, bu büyüyen pazarın bilinirliğinin artmasında olumlu bir etkiye sahiptir. Hükümetler ise genellikle piyasanın benimsenmesine öncülük etmek yerine onu takip etmektedirler.

yorumlar (0):