Bitcoin'in altında yatan teknoloji olan blok zinciri, temel olarak Bitcoin'in yazılımını çalıştıran ve ağında meydana gelen işlemlerin kısmi veya tam geçmişini içeren bir bilgisayarlar veya düğümler (nodes) toplamından oluşur. Her tam düğüm veya Bitcoin'deki tüm işlem geçmişini içeren bir düğüm, Bitcoin ağındaki bir işlemi onaylamaktan veya reddetmekten sorumludur. Bunu yapmak için düğüm, işlemin geçerli olup olmadığından emin olmak için bir dizi kontrol gerçekleştirir. Bu kontroller, işlemin nonces (sadece bir kez kullanılmış olan numara) gibi doğru doğrulama parametrelerini içermesini ve gerekli uzunluğu aşmamasını içerir.
Her işlem tek tek onaylanır. Bir blokta yer alan tüm işlemler onaylandıktan sonra bunun tamamlandığı söylenebilir. Onaydan sonra, işlem mevcut blok zincirine eklenir ve diğer düğümlere yayınlanır. Blok zincirine eklenen her bilgisayar (veya düğüm), işlemin kararlılığını ve güvenliğini artırır. Şu anda Bitcoin'in k 14.616 düğüm olduğu tahmin edilmektedir.
Bir Bitcoin yarılanması ise yeni blokları kazmanın ödülünün yarıya indirildiği, yani madencilerin işlemleri doğrulamak için %50 daha az Bitcoin aldığı bir olaydır. Bu ödül sistemi, Bitcoin’in arz miktarı olan 21 milyon sınırına ulaşılan yaklaşık 2140 yılına kadar devam edecek. Bittiğinde ise madenciler, ağ kullanıcılarının yaptığı işlemler için ödeme yapacakları ücretlerle gelir sağlayacak. Bu ücretler, madencilerin hala madencilik yapma ve ağı devam ettirme teşvikine sahip olmalarını sağlar. Bitcoin yarılanmasının, ağ tarafından maksimum 21 milyon Bitcoin arzı oluşturulana kadar her 210.000 blokta bir – tahminen dört yılda bir - gerçekleşmesi planlanıyor. Başka bir deyişle bu, Bitcoin'in tamamı serbest bırakılana ve dolaşıma girene kadar her dört yılda bir yarıya indiren suni bir enflasyon biçimi kullanma yöntemidir.
Halving, dolaşımdaki Bitcoin sayısını azaltıp Bitcoin talebini artırarak kripto para biriminin fiyatında enflasyona neden olur. Bu olay dolaşımda ne kadar Bitcoin olduğunu etkiler ve Bitcoin madenciliği işlemlerinin kazançlarını yarıya indirir. Bitcoin yarılanmasının, Bitcoin ekosistemindeki tüm paydaşlar için etkileri vardır.
2009 yılında, çıkarılan zincirdeki her blok için ödül 50 Bitcoin idi. İlk yarılanmadan sonra 25, ardından 12.5 oldu ve daha sonra 11 Mayıs 2020 itibariyle blok başına 6.25 Bitcoin oldu. Bunu örnek olarak Dünya'dan çıkarılan altın miktarının her dört yılda bir yarıya indirildiğini hayal edebiliriz. Eğer altının değerinin sebebi az bulunmasına dayanıyorsa, o zaman altının her dört yılda bir "yarıya bölünmesi" teorik olarak fiyatını yükseltecektir.
Yarılanmalar, yeni kripto paraların oluşturulma oranını düşürür ve böylece talep arttıkça bile mevcut yeni arz miktarını düşürür. Altın gibi düşük veya sınırlı arza sahip diğer varlıklar yüksek talebe sahip olabileceğinden ve fiyatları yükseltebileceğinden, bunun yatırımcılar için bazı etkileri vardır.
Geçmişte, Bitcoin yarılanmaları, Bitcoin fiyatındaki büyük artışlarla ilişkilendirildi. 28 Kasım 2012'de gerçekleşen ilk yarılanmada, fiyat 28 Kasım 2013'te 12 dolardan 1.217 dolara yükseldi. İkinci Bitcoin yarılanması 9 Temmuz 2016'da gerçekleşti. Bu yarılanmadaki fiyat aralık ayına kadar 647 dolardı. 17 Ocak 2017'de bir Bitcoin'in fiyatı 19.800 dolara yükseldi. Daha sonra fiyat, bir yıl boyunca bu zirveden 17 Aralık 2018'de 3.276 dolara düştü, bu da yarılanma öncesi fiyatından %506 daha yüksek bir fiyattı.
En son halving 11 Mayıs 2020'de gerçekleşti. O tarihte bir Bitcoin'in fiyatı 8.787 dolardı. 14 Nisan 2021'de bir Bitcoin'in fiyatı 64,507 $'a yükseldi (halving öncesi fiyatından %634'lük şaşırtıcı bir artış). Bir ay sonra, 11 Mayıs 2021'de, bir Bitcoin'in fiyatı 54.276 dolardı ve bu, 2016 yarılanmasının davranışıyla daha tutarlı görünen %517'lik bir artışa tekabül etmekteydi.
Halving teorisi ve başlattığı zincirleme reaksiyonunu bu şekilde özetleyebiliriz:
Ödül yarıya inmesi→ enflasyonun yarısı → daha düşük arz → daha yüksek talep → daha yüksek fiyat → daha küçük ödüllere bakılmaksızın madencilerin teşviki, süreç içinde Bitcoin'in değeri arttığı için hala devam ediyor.
Bitcoin yarılanması büyük bir olay olduğundan, Bitcoin ağına dahil olan çeşitli taraflar üzerinde büyük bir etkisi vardır.
Yatırımcılar Açısından: Halving, azalan arz ve artan talep nedeniyle genellikle kripto para fiyatlarının artmasıyla sonuçlanır, bu da yatırımcılar için iyi bir haber olduğu anlamına gelir. Kripto para biriminin blok zincirindeki ticaret faaliyeti, yarılanma beklentisiyle artar. Bununla birlikte, fiyat artışlarının hızı, daha önce gösterildiği gibi, her bir fiyat yarılanmasının koşullarına göre farklılık gösterir.
Madenciler Açısından: Madenciliğin Bitcoin ekosistemi üzerindeki etkisi karmaşıktır. Bir yandan, azalan bir Bitcoin arzı, talebi ve fiyatları artırır. Ancak daha az ödül, bireysel madencilerin veya küçük madencilik ekiplerinin Bitcoin ekosisteminde hayatta kalmasını zorlaştırabilir, çünkü büyük madencilik organizasyonlarıyla rekabet etmek zorlayıcıdır. Yapılan araştırmalara göre Bitcoin'in madencilik kapasitesi fiyatına karşı döngüseldir. Bu nedenle, kripto para biriminin fiyatı arttığında, ekosistemindeki madencilerin sayısı azalır ve bunun tersi durum da geçerlidir.
Bitcoin fiyatı, yalnızca cent veya dolar karşılığında işlem gördüğü 2009'daki lansmanından, bir Bitcoinin fiyatının 63.000 doların üzerinde işlem gördüğü Nisan 2021'e kadar istikrarlı ve önemli ölçüde arttı.
Blok ödülünün yarıya indirilmesi, esasen Bitcoin üreticileri olan madencilerin maliyetini etkin bir şekilde iki katına çıkardığı için, üreticilerin satış fiyatlarını maliyetlerine göre ayarlamaları gerekeceğinden, bunun fiyat üzerinde olumlu bir etkisi olmalıdır. Geçmiş deneyimler, Bitcoin fiyatlarının, genellikle gerçek olaydan birkaç ay önce bir yarılanma beklentisiyle yükselme eğiliminde olduğunu göstermektedir.