İtibari Para ya da Fiat Para : Arz ve Talep İlişkisinde Değerin Kökeni

Fiat para, altın gibi bir emtia tarafından desteklenmeyen, devlet tarafından verilen bir para birimidir, değeri arz ve talep ile ihraç eden hükümetin istikrarına dayanır. Avantajları arasında ekonomilerin yönetilebilirliği ve düşük maliyeti yer alırken, dezavantajları arasında enflasyon ve güven krizlerine karşı duyarlılığı bulunmaktadır.

admin
admin admin
  • 28.07.2023 16:06
  • 0 dakika
  • 433 görüntülenme
  • 0 yorum
İtibari Para ya da Fiat Para : Arz ve Talep İlişkisinde Değerin Kökeni

Fiat money, yani itibari para birimi altın veya gümüş gibi fiziksel bir emtia tarafından değil, onu çıkaran hükümet tarafından desteklenen, devlet tarafından ihraç edilen bir para birimidir. İtibari paranın değeri, onu destekleyen bir emtia değerinden ziyade arz ve talep ile ihraç eden hükümetin istikrarı arasındaki ilişkiden türetilir. Modern kağıt para birimlerinin çoğu, ABD doları, euro ve diğer büyük küresel para birimleri de dahil olmak üzere fiat para birimleridir.


-Fiat parası, altın gibi bir emtia tarafından desteklenmeyen, devlet tarafından verilen bir para birimidir.

-Fiat parası, merkez bankalarına ekonomi üzerinde daha fazla kontrol sağlar çünkü ne kadar para basılacağını kontrol edebilirler.

-İtibari paranın bir tehlikesi, hükümetlerin çok fazla basıp hiperenflasyona yol açmasıdır.

"Fiat" terimi, genellikle "olacak" veya "yapılmasına izin ver" olarak çevrilen Latince bir kelimedir. Bu nedenle itibari para birimlerinin değeri yalnızca hükümet bu değeri koruduğu için vardır; kendi içinde fiat paranın hiçbir faydası yoktur.


Fiat para birimi, hükümetlerin altın veya gümüş gibi değerli bir fiziksel metadan madeni para basması veya belirli bir miktarda fiziksel meta için kullanılabilecek kağıt para basmasıyla ortaya çıktı. Ancak Fiat dönüştürülemez ve onu destekleyen herhangi bir emtia olmadığı için itfa edilemez.

İtibari para, ulusal altın veya gümüş stoğu gibi fiziksel rezervlerle bağlantılı olmadığı için, enflasyon nedeniyle değer kaybetme ve hatta hiperenflasyon durumunda değersiz hale gelme riskiyle karşı karşıyadır. İkinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonra Macaristan'da olduğu gibi, hiperenflasyonun en kötü örneklerinden bazılarında, enflasyon oranı bir günde iki katına çıkabilir.


Ayrıca, insanlar bir ülkenin para birimine olan inancını kaybederse, paranın artık değeri kalmaz. Altın veya değerli metaller için kullanılabilecek kağıt faturalar gibi emtia bazlı paraların aksine, itibari para tamamen onu çıkaran hükümete olan inanç ve güven ile desteklenir. Bunun değerli olmasının bir nedeni, hükümetlerin çıkardığı itibari para üzerinden vergi ödemenizi talep etmesidir. Herkesin vergi ödemesi gerektiğinden veya sert cezalarla veya hapisle karşı karşıya kaldığından, insanlar karşılığında bunu kabul etmektedir. 


Fiat( İtibari) Paranın Avantajları ve Dezavantajları


Avantajlar

Fiat parası, bir ulus ekonomisinin para biriminin ihtiyaç duyduğu rolleri - değer depolama, sayısal bir hesap sağlama ve değişimi kolaylaştırma - karşılayabiliyorsa, iyi bir para birimi olarak hizmet eder. Bir metaya doğrudan bağlı bir para biriminden daha düşük maliyetlidir.

Fiat para birimleri 20. yüzyılda kısmen hükümetler ve merkez bankaları ekonomilerini iş döngüsünün doğal patlama ve düşüşlerinin en kötü etkilerinden yalıtmaya çalıştıkları için öne çıktı. İtibari para altın gibi kıt veya sabit bir kaynak olmadığından, merkez bankalarının arzı üzerinde çok daha fazla kontrolü vardır ve bu onlara kredi arzı, likidite, faiz oranları ve para hızı gibi ekonomik değişkenleri yönetme gücü verir. 


Dezavantajları

Ancak 2007'deki ipotek krizi ve ardından gelen mali çöküş, merkez bankalarının para arzını düzenleyerek buhranları veya ciddi durgunlukları mutlaka önleyebileceği inancını yumuşattı. Örneğin altına bağlı bir para birimi, sınırlı altın arzı nedeniyle genellikle fiat paradan daha istikrarlıdır. Sınırsız arzı nedeniyle fiat para ile enflasyon oluşma riski daha fazladır.



yorumlar (0):