DeFi: Blockchain Teknolojisiyle Yeniden Tanımlanan Finans Dünyası

DeFi, Ethereum ve diğer blok zincirleri üzerinde çalışan merkezi olmayan finansal hizmetleri ifade eden bir terimdir, bankaların sunduğu hizmetlerin çoğundan yararlanmanızı sağlar ve üçüncü taraflara gerek duymadan daha hızlı, şeffaf ve esnek finansal işlemler yapmanıza imkan tanır.

admin
admin admin
  • 21.07.2023 16:49
  • 0 dakika
  • 164 görüntülenme
  • 0 yorum
DeFi: Blockchain Teknolojisiyle Yeniden Tanımlanan Finans Dünyası

DeFi , başta Ethereum olmak üzere herkese açık blok zincirlerindeki finansal hizmetler için kullanılan kapsayıcı bir terimdir. DeFi ile faiz kazanma, kredi kullanma, borç verme, sigorta satın alma, türev takası ve varlık takası gibi bankaların desteklediği hizmetlerin çoğundan yararlanabilirsiniz. Üstelik daha hızlıdır ve evrak işleriyle uğraşmak ya da üçüncü taraflarla çalışmak gerekmez. Genel olarak kriptoda alışık olduğumuz şekilde DeFi; küresel, eşler arası (merkezi bir sistem üzerinden yönlendirilmeden doğrudan iki kişi arasında anlamına gelir), takma isimli ve herkese açıktır. 

Merkezi olmayan finans (DeFi), kripto para birimleri tarafından kullanılanlara benzer güvenli dağıtılmış defterlere (ledger) dayanan gelişmekte olan bir finansal teknolojidir. Sistem, bankaların ve kurumların para, finansal ürünler ve finansal hizmetler üzerindeki kontrolünü ortadan kaldırır.


Birçok tüketici için DeFi'nin en önemli özelliklerinden bazıları şunlardır:

-Bankaların ve diğer finans şirketlerinin hizmetlerini kullanmak için istenilen ücretleri ortadan kaldırır.

-Kullanıcılar varlıklarını bankada tutmak yerine güvenli bir dijital cüzdanda tutar.

-İnternet bağlantısı olan herkes onaya ihtiyaç duymadan kullanabilir.

-Saniyeler ve dakikalar içinde para transferi yapılabilir.


Merkezi olmayan finans veya DeFi, finansal işlemlerde üçüncü tarafları ortadan kaldırmak için gelişen teknolojiyi kullanır. DeFi'nin bileşenleri sabit paralar, yazılımlar ve uygulamaların geliştirilmesini sağlayan donanımlardır. DeFi altyapısı ve düzenlemesi hala geliştirme ve üzerinde tartışılma aşamasındadır.

Merkezi finansta, paranız bankalar, genel amacı para kazanmak olan şirketler tarafından tutulur. Finansal sistem, her biri hizmetlerini kullanmak için ücret talep eden taraflar arasında para hareketini kolaylaştıran üçüncü taraflarla doludur. 


Ağ, ücreti siler ve bankanızdan bir ödeme talep eder. Bankanız ödemeyi onaylar ve onayı ağa, alıcı banka aracılığıyla satıcıya geri gönderir. Zincirdeki her kuruluş, hizmetleri için ödeme alır, çünkü genellikle tüccarlar kredi ve banka kartlarını kullanabilmeniz için ödeme yapmalıdır.

Diğer tüm finansal işlemler paraya mal olur; kredi başvurularının onaylanması günler alabilir; seyahat ediyorsanız bir bankanın hizmetlerini bile kullanamayabilirsiniz.


Merkezi olmayan finans, kişilerin, tüccarların ve işletmelerin gelişen teknoloji aracılığıyla finansal işlemler gerçekleştirmesine izin vererek aracıları ortadan kaldırır. Bu, güvenlik protokolleri, bağlantı, yazılım ve donanım geliştirmelerini kullanan eşler arası finansal ağlar aracılığıyla gerçekleştirilir.

İnternet bağlantınız olan herhangi bir yerden, dağıtılmış finansal veritabanlarında finansal eylemleri kaydeden ve doğrulayan yazılımı kullanarak ödünç verebilir, ticaret yapabilir ve ödünç alabilirsiniz. Dağıtılmış bir veritabanına çeşitli konumlardan erişilebilir; tüm kullanıcılardan veri toplar ve bir araya getirir ve bunu doğrulamak için bir fikir birliği mekanizması kullanır.

Merkezi olmayan finans, bu teknolojiyi, herkesin kim veya nerede olduğuna bakılmaksızın herhangi bir yerde finansal hizmetleri kullanmasını sağlayarak merkezi finans modellerini ortadan kaldırmak için kullanır.


DeFi uygulamaları, kullanıcılara kişisel cüzdanlar ve bireylere hitap eden ticaret hizmetleri aracılığıyla paraları üzerinde daha fazla kontrol sağlar.

Merkezi olmayan finans, kripto para birimlerinin kullandığı blok zinciri teknolojisini kullanır. Blockchain, dağıtılmış ve güvenli bir veritabanı veya defterdir. İşlemleri yönetmek ve blok zincirini çalıştırmak için dApps adı verilen uygulamalar kullanılır.


Blok zincirinde işlemler bloklara kaydedilir ve ardından diğer kullanıcılar tarafından doğrulanır. Bu doğrulayıcılar bir işlem üzerinde anlaşırlarsa, blok kapatılır ve şifrelenir; içindeki önceki blok hakkında bilgi içeren başka bir blok oluşturulur.

Bloklar, devam eden her bloktaki bilgiler aracılığıyla birbirine "zincirlenir" ve buna blok zinciri adı verilir. Önceki bloklardaki bilgiler, sonraki blokları etkilemeden değiştirilemez, bu nedenle bir blok zincirini değiştirmenin bir yolu yoktur. Bu konsept, diğer güvenlik protokolleriyle birlikte bir blok zincirinin güvenli yapısını sağlar.




Avantajları;

  • Açık: Herhangi bir başvuru yapmanız veya hesap açmanız gerekmez. Erişim için cüzdan oluşturmanız yeterlidir.
  • Takma ad kullanımı: Adınızı, e-posta adresinizi veya herhangi bir kişisel bilginizi vermenize gerek yoktur.
  • Esnek: Varlıklarınızı izin almaya gerek olmadan, uzun transferleri beklemeden ve yüksek ücretler ödemeden istediğiniz zaman, istediğiniz yere aktarabilirsiniz.
  • Hızlı: Faiz oranları ve ödüller genellikle hızla güncellenir (her 15 saniyede bir). Bu oranlar Wall Street'teki geleneksel oranlara göre önemli ölçüde yüksek olabilir.
  • Şeffaf: İlgili herkes, işlemlerin tamamını görebilir 


Dezavantajları;

  • Ethereum blok zincirindeki dalgalı işlem oranları, aktif olarak takas işlemi yapmanın pahalı olabileceği anlamına gelir.
  • Hangi dapp'i nasıl kullandığınıza bağlı olarak yatırımınızda yüksek dalgalanma yaşanabilir. Sonuçta bu, yeni bir teknolojidir.    
  • Vergilendirme için kendi kayıtlarınızı tutmanız gerekir. Yönetmelikler bölgeden bölgeye değişebilir.


yorumlar (0):