Boğa Piyasasında Karlı Yatırım Stratejileri: Kazanç Potansiyelini Artırma Yolları

Boğa piyasası, fiyatların genel olarak yükseldiği bir dönemi ifade eder. Bu dönemde yatırımcılar daha fazla hisse alarak piyasaya güvenlerini gösterir. Boğa piyasası genellikle güçlü bir ekonomiyle ilişkilendirilir ve iyimserlik hakimdir.

admin
admin admin
  • 11.07.2023 21:15
  • 0 dakika
  • 119 görüntülenme
  • 0 yorum
Boğa Piyasasında Karlı Yatırım Stratejileri: Kazanç Potansiyelini Artırma Yolları

Kripto paralar, hisse senetleri, gayrimenkuller veya başka bir varlık olması fark etmeksizin piyasaların genellikle iki şekilde tanımlandığını görürsünüz: boğa piyasası veya ayı piyasası. Basitçe söylemek gerekirse boğa piyasası yükselen, ayı piyasası ise düşen piyasadır. Bu iki terim genellikle uzun vadede çoğunlukla yukarı veya aşağı hareket yaşanması ve önemli ölçüde yukarı veya aşağı doğru salınım (yaygın oran %20'dir) trendlerini tanımlarken kullanılır.


Boğa koşusu olarak da bilinen boğa piyasası, piyasa fiyatlarının yükseldiği piyasadan bir dönemdir. Ne zaman bir boğa piyasası yaşadığımızı tanımlayan tek bir istatistik veya ölçü yok, ancak ortak bir kural, hisse senedi fiyatlarının büyümeye devam edeceklerine dair işaretlerle birlikte en son dip seviyesinden en az %20 artmasıdır.


S&P 500, teknoloji ağırlıklı Nasdaq ve Dow Jones Endüstriyel Ortalaması gibi başlıca endekslerle ölçüldüğü üzere, bu terim çoğunlukla borsaya uygulanır. Ancak, bireysel hisse senetlerinden gayrimenkul, tahvil ve kripto para birimleri gibi diğer varlıklara kadar alınabilen veya satılabilen her şeyde bir boğa piyasası oluşabilir.


Boğa piyasası, ayı piyasasının tam tersidir. Bu şekilde isimlendirme, farkı hatırlamayı kolaylaştırır: Uyandırıldığında boğalar hücum eder. Çok hızlı koşmalarıyla bilinirler ve bu nedenle yükselen bir borsanın sembolü haline geldiler. Buna karşılık, huysuz, savunmacı ayılar kış uykusuyla ilişkilendirilir - bu nedenle, azalan veya durgun bir borsa için kullanılan bir metafordur.


Traderler, boğa piyasalarından kâr elde etmek için artan satın alma ve tutma ve geri izleme gibi çeşitli stratejiler kullanır.

Boğa piyasaları, iyimserlik, yatırımcı güveni ve güçlü sonuçların uzun bir süre devam etmesi gerektiği beklentileri ile karakterize edilir. Piyasadaki eğilimlerin ne zaman değişebileceğini net bir şekilde tahmin etmek zordur. Zorluğun sebebi ise, psikolojik etkilerin ve spekülasyonların bazen piyasalarda büyük bir rol oynayabilmesidir.


Boğa piyasasını tanımlamak için kullanılan belirli ve evrensel bir ölçü yoktur. Boğa piyasalarını tahmin etmek zor olduğundan, analistler genellikle bu süreci ancak gerçekleştikten sonra fark edebilirler.

Boğa piyasasının temel özellikleri şunlardır:

Yatırımcılar daha fazla hisse satın alıyor: Piyasa  fiyatları yükselince yatırımcılar bu yükselişlerin devam edeceğine inanıyor, bu yüzden satın almaya devam ediyor. Bu, arz ve talep nedeniyle fiyatları daha da yükseltir.

Şirketler gelecekleri üzerine daha fazla risk alır: Tüketici satın almalarıyla güçlenen işletmeler daha fazla yatırım yapar, bu da genellikle daha fazla işçi kiralamak ve mevcut çalışanlara daha fazla para ödemek anlamına gelir.

İşsizlik oranları düşer: Şirketler işçiler için rekabet ederken ortalama ücretler yükselir. İşçilerin, kendilerine daha fazla ödeyen bir iş bulma şansları daha yüksek olduğu için, iş arama olasılıkları da daha yüksektir.

Para harcamak daha kolaydır: Çünkü daha fazlasını elde etmek nispeten kolay olacakmış gibi geliyor.

Tüm bunlar aşırı enflasyon riskini almak anlamına gelir: Harcanan tüm bu para fiyatların çok fazla yükselmesine neden olabilir.


Boğa piyasaları genellikle ekonomi güçlendiğinde veya zaten güçlü olduğunda gerçekleşir. Yatırımcı güveni de bir boğa piyasası dönemi boyunca yükselme eğiliminde olacaktır. Hisse senetlerine yönelik genel talep, piyasanın genel tonuyla birlikte olumlu olacaktır. Ayrıca, boğa piyasaları sırasında halka arz faaliyet miktarında genel bir artış olacaktır.


Özellikle, yukarıdaki faktörlerin bazıları diğerlerinden daha kolay ölçülebilir. Şirket kârları ve işsizlik ölçülebilir olsa da, örneğin piyasa yorumlarının genel tonunu ölçmek daha zor olabilir. Boğa piyasasında yatırımcılar kar elde etmek için (hisse senedi) piyasasında yer almaya daha isteklidir.

Günden güne bir pazarın ne zaman zirveye ulaştığını söylemek imkansız olduğu için, içine girmeden sonunu öngörmek çok zordur. Herhangi bir boğa piyasasının uzunluğu, zamanının faktörlerine göre değişiklik gösterebilir. Boğa piyasasının tersi, düşen fiyatlar ile karakterize edilen ve tipik olarak karamsarlıkla örtülen bir ayı piyasasıdır. Bu terimlerin kökenine ilişkin yaygın inanış, pazarları tanımlamak için "boğa" ve "ayı" kullanımının hayvanların rakiplerine saldırma biçiminden kaynaklandığını düşünülmektedir. Boğa boynuzlarını havaya kaldırır, ayı ise patilerini aşağı doğru kaydırır. Bu eylemler, bir piyasanın hareketi için metaforlardır. Eğilim yükselirse, bu bir boğa piyasasıdır. Eğilim düşüyorsa, bu bir ayı piyasasıdır.


Boğa ve ayı piyasaları genellikle dört aşamadan oluşan ekonomik döngü ile örtüşür: genişleme, zirve, daralma ve dip. Boğa piyasasının başlangıcı genellikle ekonomik genişlemenin önde gelen bir göstergesidir. Kamuoyunun gelecekteki ekonomik koşullarla ilgili duyarlılığı hisse senedi fiyatlarını yönlendirdiği için, pazar, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyümesi gibi daha geniş ekonomik önlemler yükselmeye başlamadan önce bile sıklıkla yükselir. Aynı şekilde, ayı piyasaları genellikle ekonomik daralma gerçekleşmeden önce kurulur. Tipik bir ABD durgunluğuna bakıldığında, GSYİH düşüşünden birkaç ay önce düşen bir borsa ortaya çıkıyor.


Boğa piyasaları genellikle güçlü, sağlam ve büyüyen bir ekonomi ile yan yana bulunur. Hisse senedi fiyatları, gelecekteki kar beklentileri ve firmaların nakit akışı yaratma yetenekleri ile bilgilendirilir. Güçlü bir üretim ekonomisi, yüksek istihdam ve artan GSYİH, kârların artmaya devam edeceğini gösteriyor ve bu, yükselen hisse senedi fiyatlarına yansıyor. Düşük faiz oranları ve düşük kurumlar vergisi oranları da kurumsal karlılık için olumludur.

Ekonomi, örneğin durgunluk veya işsizlikteki ani artış karşısında zorlu bir döneme girdiğinde, yükselen hisse senedi fiyatlarını sürdürmek zorlaşır. Ayrıca, durgunluklara genellikle, piyasa psikolojisinin açgözlülük veya risk almaktan ziyade korku veya riski azaltmakla ilgili olduğu, yatırımcı ve tüketici duyarlılığında olumsuz bir dönüş eşlik eder.



yorumlar (0):